Følg oss på facebook
Basse in English

Tips og triks

Skriv ut basseregler / tips her (pdf)

Baneforhold
Basse kan (og bør) i prinsippet spilles over alt og på alle former for underlag. Her er noen lemper og ulemper med de vanligste typene:

Grus: Lettere å streke opp ruter, men de viskes fortere ut. Man blir mer møkkete, men faren for vridninger er mindre enn på asfalt. På grusen er det også lettere å vurdere om bassen var inne i ruta, dømt ut i fra sporene bassen lager på bakken. Muligens slipper man seg også mer løs på grus – da får vi et mer spektakulært spill. Unngå de tørreste og mest støvete banene.

Asfalt: Med spraylakk, kritt, maling el. lign. holder rutene seg lenger på asfalt. Større fare for vridninger i ledd og ankler. Ingen hjelpespor etter bassen ved vurdering av mål eller strek. Ved oppmaling av faste bassebaner, anbefales det å planlegge størrelse, antall ringer og avstand mellom rutene før man maler igang.

Gress: Gress er alltid et fint underlag ved sporting. Kanskje litt vanskelig å tegne ruter her, men ved nettbasse kjennes kortklipt gress bare nydelig ut. Ved sentring eller triksing, er også der gress ypperlig. Lengden på gresset er en faktor som påvirker hvor tungt det er å spille.

Innendørs: Basse kan fint spilles innendørs, men da kanskje helst bare sentring. Finmotorikk, pasningsfot og balanse øves fint opp innendørs, men pass på at de dyreste gjenstandene flyttes unna litt mens dere holder på.

Innendørs spilling i haller og gymsaler går fint, men også her kan det by på problemer å tegne opp ruter. Alli´ér dere med vaktmester/eier før dere sprayer eller maler opp ruter på disse stedene.

NB: Husk at noen oppvarmingsrunder er bra før man begir seg ut på de heftigste rundene!

Lage ruter
Strek opp rutene med hælen, innsida av skoa eller med en stein eller pinne.
Hvis man bruker en snor som radie og fester en pinne i enden, får man perfekte ringer, også m.h.t. strekens tykkelse.

Bruker man foten som en slags passer blir ruta bra, men streken har en tendens til å bli vel tjukk.

Spilles det på asfalt, kan det rutes opp med lys spraylakk, kritt eller farget stein. Maling av ruter krever litt mer tid og planlegging. Det er alltid en fordel å lage en kladd med kritt før man sprayer/maler opp bassebanen.

Det lurt å tegne opp midtruta først, for så å tegne de andre rutene rundt denne. Ta hensyn til antall deltakere og finn en fornuftig rutesammensetning.

Avstand mellom rutene
Det er viktig at rutene ikke tegnes opp for tett hverandre. Man får mer spillerom til f.eks “løp”, og slipper å stå så tett og knuffe bort i hverandre hele tida. Anbefalt avstand er 40-60 cm – avhengig av banens størrelse og plassen rundt banen.

Antall spillere
Skal man få best utbytte av basserunden, anbefales 4-8 spillere. 5-7 er optimalt. Hvis man er mange spillere kan det bli trangt om plassen og man blir lite involvert i spillet. Dessuten tar det lang tid før runden blir ferdig. Er man mange nok, kan man dele opp i flere parti og heller spille finale(r) mellom partiene etterpå. Man kan også spille med daurute for å korte ned på runden.

Å sparke bassen / balanse
Basse er i stor grad et spørsmål om balanse og hurtige skifter av tyngdepunkt. Er man i balanse når man har bassen, anbefales det å bruke innsida av foten. M.h.t. beinets bevegelighet gir det best kontroll ved vipping og sentring.

Ved hardere skudd (“smash”) brukes gjerne vrista for å få trøkk bak skuddet. Det er lettere å få bassen “ned” om man vrir foten i lufta slik at vrista kommer over bassen.

Med bredsida/innersida er det normalt lettere å treffe målet, men bredsideskudd krever endel øvelse for å få til et hardt skudd.

Drevne bassespillere har utviklet “bassemuskler” og kan knalle fram D-momenter fra alle kanter og vinkler.

Mottak
Ofte er det lurt å dempe bassen på lår eller bryst for å finne balansen før man vipper eller sentrer videre – eller smeller til med en kjempesmash.

Forsvar
Fordi man skal forsvare ruta si, er det viktig at man plasserer seg ift. hvor bassen er. Det er lurt å stå helt fremme i ruta og “gjøre seg stor”, men pass på at for stor rekkevidde kan gjøre det lettere å slå tunnel.
Spiller man finale, bør man gå ut å “gjøre ruta mindre”, men vær klar over faren for lobb.

Angrep
Selv om poenget er å få bassen ned i rutene, betyr det ikke at samarbeid og vakkert spill er tabu. Det oppfordres til spektakulære løp, sentringer og vendinger.  Begrepet “bakrom” får en ny dimensjon i basse!

Daurute
Det kan være hensiktsmessig å rokere daurutene  hvor mange spillere som er igjen og deres ruteplasseringer.

Faller bassen ned i ei daurute, kan enten spilleren blakkes helt (gå ut), eller få en ekstra prikk.

Det er også vanlig å spille uten dauruter, men da tar det lenger tid å bli ferdig med runden. Dette bør avtales før runden starter.

Å gå ut
Å gå ut først er kjedelig, men det nytter ikke å gråte over spilt basse. Sørg for å ha flere basser tilgjengelig slik at man kan holde varmen til neste runde starter.

Finale
Finalen mellom de to spillerne som står igjen til slutt, spilles med annenhvert opplegg/serve. Det er mest vanlig å nulle ut stillinga mellom finalistene og spille først til 1 prikk.

For å ikke komme for tett på hverandre, men ha nok rom å boltre seg i, kan være lurt å spille med en rute mellom seg.

Det anbefales å spille uten dauruter i finalen. Det er kjedelig å tape på den måten – dessuten er det en mer verdig vinner som avslutter med en knallert eller lobb.

Regler
Det finnes flere varianter av bassereglene og man også lage dem selv ettersom
man prøver ut forskjellig typer spill. Bare sørg for å bli enige om reglene før spillet starter.

Se hvordan du lager en basse her

Lykke til!

    4 Kommentarer

    1. Carina says:

      Hei! Jeg er en av mange jenter ( og gutter ) som spiller BASSE på Bogafjell i Sandnes. Jeg begynte å ta med bassen på skolen og nå er vi en hel gjeng som spurter ned til fotballbanen hvert friminutt for å spille basse. Er super fengende og lettlært!

    2. lars says:

      Hei! Supert!
      Skriv en kort tekst og ta noen bilder da vel, så kan vi lage en kjapp sak her på basse.no!?

    3. Ebba says:

      Spilte mye basse på Byåsen i oppveksten. Er 56 år nå, har laget 15 basser og skal lære, eller “tenne” 56 andreklassinger i morra. Liker reglene. De stemmer !

    Kommenter

    (Navn og e-post er påkrevd)
    Navn
    E-post
    Nettsted
    Din kommentar


    Hvordan får jeg bilde ved kommentaren min?
    For å få ditt eget ikon når du kommenterer på en artikkel må du lage en konto på gravatar.com. Dette er en gratis-tjeneste. Du bruker epost-adressen din du har registrert hos gravatar.com når du kommenterer her og ikonet ditt dukker opp automatisk. Overalt der de bruker gravatars!